Over ons

Duurzaam
Samen
Upcyclen

Ontmoet EKOHOUSE

Over ons

Ekohouse brengt buren samen om samenredzaamheid, buurtbedrijvigheid en de nieuwe economie vorm te geven door maak-en-doe-activiteiten met persoonlijk, maatschappelijk en ecologisch rendement: MaakCafe, BroodBakBuren, Afhaalwinkeltje.

Geschiedenis

Idee voor Ekohouse geboren: voorjaar 2021

Eerste MaakCafé voor Zakjes: mei 2021 

Inschrijving KvK: juli 2021

Eerste keer BroodBakBuren: januari 2022

Afhaalwinkeltje geopend: 16 dec 2021

Eerste Impuls-subsidie van MAEX: 14 februari 2022

Graanmolen en vlokkenmolen geïnstalleerd: 15  maart  2022

Deelname aan Dutch Design Awards: mei 2022

Visie

Onze visie is groot: een wereld met korte materialenketens en vérreikende waardeketens, minder grondstofgebruik, minder productie, transport en consumptie, en meer gezondheid, verbinding, welzijn en geluk. 

Onze aanpak is klein en hyperlokaal: breng buren bijeen, geef mensen de ruimte, en de lijn van ingeving naar uitvoering blijkt opeens verrassend kort! 

Zo ondersteunt Ekohouse een snelle en soepele overgang naar een nieuwe economie, waarin bedrijven groen en sociaal ondernemen, burgers eenvoudig duurzaam kunnen leven en consumeren én hun creativiteit, gemeenschapszin en zelfs ondernemingslust hervinden. 

Impact

inds zomer 2021 is het aantal produkten, activiteiten, klanten, vrijwilligers van Ekohouse snel gegroeid. Hier een overzicht.

  • MaakCafé

In het MaakCafé worden fraaie fruitzakjes genaaid, oergezond brood gebakken door de BroodBakBuren en slimme zonwering ontwikkeld. Een workshop “zelf biologisch wasmiddel maken” volgt binnnenkort.

  • Afhaalwinkeltje

Er is een Afhaalwinkeltje geopend, waar ecologische en gezonde basisproducten worden verkocht, van meel en pasta tot vruchtensap en pesto. Dankzij een graanmolen en vlokkenmolen kunnen klanten ter plekke zelf hun meel malen en graanvlokken walsen—verser en vitaliserender kan niet!

  • Betrokkenheid/ Deelnemen

Buren zijn zelf ecologische producten gaan maken voor het Afhaalwinkeltje: granola, bier, wasmiddel en eieren van scharrelkippen uit de moestuin. Ansichtkaarten volgen binnenkort. Zo krijgen talent en passie weer de ruimte, groeien waardering en verbondenheid tussen buren, en vindt de nieuwe waarden-economie op buurtniveau zijn flow en vorm.

  • Maatschappelijke waarde: 50.000 euro

MAEX heeft een Social Handprint van Ekohouse gemaakt: in een paar maanden tijd heeft onze sociale onderneming al voor 50.000 euro aan maatschappelijke waarde gecreëerd. Volgens deze scan draagt Ekohouse bij aan maar liefst tien Duurzame Doelen van de Verenigde Naties. 

  • Prijsloos

Sommige resultaten, zoals als onze achtjarige granolabakker, die trots een raceauto bij elkaar gespaard heeft, zijn in geen enkele statistiek te vinden…

Even voorstellen

Nynke de Jong
Initiatiefnemer en spin in het web
Internationaal modeontwerper en expert in organisch leiderschap, duurzaamheid en transitie. Zorgvuldige vormgever van businessmodellen en een kei in mensen hun talent laten vinden en inzetten.

Ronald
Conceptontwikkeling en story-crafting
Een luisteraar en denker. Weet de kern van verhalen te vatten in beknopte teksten die hoofd en hart raken. Helpt ook af en toe mee in het MaakCafé.

Wilbert
Webdesign
Creatieve en betrokken bouwer van websites en webshops. Ondersteunt graag ondernemers die goed bezig zijn voor onze planeet en de samenleving.