Ekohouse in het kort

 

English

Minder afval, meer verbinding, grotere veerkracht en rechtvaardigheid—dat zijn de direct tastbare uitkomsten van de herbruikbare, duurzame, circulaire groente- en fruitzakjes uit de EKOHOUSE MaakCafés van Nynke de Jong, internationaal modeontwerper en expert duurzaamheid en nieuwe economie.

 

De visie van EKOHOUSE is een wereld waarin materialenketens gesloten zijn, minder grondstoffen worden gebruikt, en productie, transport en consumptie minder brandstof en grondstof nodig hebben.

 

EKOHOUSE ondersteunt een snelle en soepele overgang naar een nieuwe economie, waarin bedrijven groen en sociaal ondernemen, burgers eenvoudig duurzaam kunnen leven en consumeren én hun creativiteit, gemeenschapszin en zelfs ondernemingslust hervinden.

 

De groente- en fruitzakjes 

  • gemaakt uit intensief gereinigde reststoffen (bv. vitrage, gordijnen)
  • afgemaakt met biologische materialen (garen, touwtje)
  • verpakt in restmaterialen (afsnijdsel van drukkerijen)

 

Het MaakCafé 

  • Nynke de Jong, internationaal modeontwerper en oprichter
  • buren die brood en plezier zien in gezamenlijk micro-ondernemen
  • het naaiatelier is tevens broedplaats en ontmoetingsplek 

 

EKOHOUSE

  • werkt op basis van fair share en transparantie
  • is inclusief en open-source (ontwerp is downloadbaar, businessplan openbaar)
  • begeleidt MaakCafés door heel Nederland (nu Boekel, binnenkort Amsterdam)

 

EKOHOUSE draagt tastbaar bij aan acht van de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties en de Nederlandse overheid, die maatschappelijk verantwoord ondernemende organisaties ook nastreven.

 

De producten en het proces van de MaakCafés bevorderen SDG’s 1, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13: geen armoede; gendergelijkheid; eerlijk werk en economische groei; industrie, innovatie en infrastructuur; ongelijkheid verminderen; duurzame steden en gemeenschappen; verantwoorde consumptie en productie; klimaatactie.

 

Wat maakt EKOHOUSE bijzonder?

Deze start-up laat zien dat met enige inventiviteit upcycling mogelijk is: oude gordijnen worden trendy shoppingzakjes die de CO2-voetafdruk van wegwerpzakjes voorkomen. 

 

Deze slimme mini-onderneming helpt retailers en consumenten gemakkelijk te vergroenen, zowel in gedrag als in bewustzijn, wat mogelijk leidt tot verdere effecten. 

 

De groente- en fruitzakjes zijn beschikbaar voor elke beurs: Kant & Klaar, puntgaaf gemaakt zakje in cadeaudoosje; Doe-Het-Zelf-pakket met alle materialen en handleiding;en de Downloader met patroon en slimme tips. 

 

Het MaakCafé brengt mensen bij elkaar voor gezelligheid, samenredzaamheid en co-creatie. Mensen kunnen een eerlijk loon verdienen door voorraad voor EKOHOUSE te produceren, of simpelweg groente- en fruitzakjes voor eigen gebruik te maken. Of misschien wel eerst het een en dan het ander. 

 

Onze ambities 

Behalve het opbouwen van een distributienetwerk van supermarkten, boerderijwinkels en woonwarenhuizen en het uitrollen van MaakCafés om die te bedienen, ondersteunt EKOHOUSE zijn afnemers ook graag met advies en begeleiding om hun organisaties te verduurzamen, van binnenuit, van onderop, met vaste grond en blijvend effect. 

 

Onze mensen 

EKOHOUSE is het geesteskind van Nynke de Jong, internationaal modeontwerper (Diesel, Maxi Cosi, Trader Jeans, H&M). Het team bestaat uit de makers van de zakjes, pakjes en bakjes, een fotograaf, tekstschrijver, websitebouwer, inkoper, verkoper en naaimachine- techneut, die vaak meerdere rollen vervullen en elkaar ook buiten EKOHOUSE weten te vinden.

 

Coöp. EKOHOUSE i.o. Nynke de Jong, Klein Rondeel 72, 5427 GB Boekel | Tel 06-5103 0590 | info@ekohouse.nl | www.ekohouse.nl (website in ontwkkeling)