1. Waar komt jullie initiatief vandaan?
Uit Boekel, vanuit Ekohouse. We worden ook wel een proeffabriek genoemd en we groeien met ons concept “hoe het anders kan”.
Wij zijn Nynke de Jong, designer en initiatiefnemer Ekohouse en Sander Bloem, software maker. We zijn buren en wonen in een ecodorp. Met onze ervaring draaien we de keten om.
2. Wat doen we anders?
EkoBuild is een sociale onderneming voor het bouwen van woningen. In plaats van bovenaf sturen, naar van binnenuit en onderaf, waar je passie en ambitie leeft. Wat houdt dat in? Dat we werken aan een gezond product in de breedste zin. Geen nieuwe grondstoffen, dichtbij, in de buurt gemaakt en verkocht aan de buurt.
3 Is voor iedereen een eigen woonplek in deze keten?
Ja, wonen wordt op deze manier bereikbaar voor iedereen.
1. Kant en klaar kopen,
2. Samen maken,
3. Een eigen groep ontwikkelen
4. Hebben jullie ervaring met deze vorm van bedrijfsvoering?
Deze methode werkt al in het klein bij Ekohouse: Met mini initiatieven zoals stijlvol groente en fruit Zakje (ook een CKT traject) maar ook een eerder project zoals bouwen van CO2 vrije studio’s in Sittard.
5. Wat zijn de reacties op jullie projecten?
In de afgelopen tijd is dit concept zich aan het bewijzen, steeds meer deelnemers, afnemers en partners. Dit schalen we op met EkoBuild. Daar hebben we hulp bij nodig. Als je wilt aansluiten bij ons plan dan bevind je je in goed gezelschap.
6. Hoe ziet draagvlak er uit voor deze werkwijze?
Eerder genoemde partners zijn: Versnellingshuis, RVO, Midpoint Brabant, Gemeente Boekel en MAEX. We zijn al een erkend leerbedrijf, Fontys student heeft zich al aangesloten, MBO opleiding is geïnteresseerd, kortom we zitten in een flow.
7. Hoe ziet maatschappelijke waarde er uit van lopende projecten?
Terugkijkend, in 2021 is door Ekohouse mini initiatieven al een maatschappelijke waarde (MAEX index) van 10K euro gecreëerd en in 2022 is dat 50K. Vooruitkijkend willen we onze impact verdubbelen en met jullie steun lukt dat. Met samenwerking van partnerbedrijven/organisaties die zich aansluiten. In voorjaar ‘24 werken we aan 1e aanvraag CKT traject.
8. Hebben deelnemers hun eigen rol?
Bedrijven/organisaties leveren kennis en mensen waar nodig is.
Bewoners nemen initiatief en zijn eigenaar.
Wooncorporaties leveren draagvlak, mensen, financiën, draaiboek en know how. Van belang is je eigen rol helder te hebben voor deelname. We kijken naar gezond partnerschap waar we ondersteunen en versterken van elkaars rollen en succes.
9. Waar hebben jullie hulp bij nodig?
Voor het schrijven van een moonshot, april ‘24. Voor aanvraag circulaire keten trajecten (CKT) subsidie, met verschillende penhouders van verschillende partners.
We zoeken organisaties voor het inrichten van CKT traject voor bouwen van woningen.
1 Startende organisaties bewoners en bouwers
2 Groeiende organisaties, uitvoerders, bouwers en techneuten.
3 Professionele organisaties. Wooncorporaties, investeerders en projectleiders.
10. Waar kan ik me aanmelden?
Neem contact op via de contactpagina.