Hoe maken wij de transitie?

Transitieaanpak en Waardecreatie – In grote lijnen

Onze transitie naar een circulaire economie begon kleinschalig in 2021, met een eerste pilot: hergebruikte gordijnen werden omgevormd tot herbruikbare groente- en fruitzakjes, verpakt in dozen van restmateriaal. Dit concept bleek een hoge score op de ladder van Lansink te geven en daarbij direct tastbaar voor consumenten.

Via het initiatief MaakCafe betrekken we consumenten actief bij het maakproces. Hier combineren we productie, ontmoeting en bewustwording, waarbij de je meerdere rollen vervult: gebruiker, deelnemer, producent én leverancier van gebruikte materialen.

In hetzelfde jaar startten we BroodBakBuren, gericht op zo vitaal mogelijk eten, opbouwen van weerstand en veerkracht tijdens de coronapandemie. Geen graancrisis na de inval in Oekraïne : Met lokaal geproduceerde biologische granen en ambachtelijk zuurdesembrood brengen we voedzaam brood direct naar de consument.

In onze fysieke winkel leggen we het principe van circulaire economie concreet en tastbaar uit.

Onze kernprincipes:

  • Waardecreatie: Economisch én sociaal, met een moreel kompas en minimale ecologische impact. Bevorderd behoud van middelen, omgeving wordt deelgenoot van de lokale economie. We creëren onze eigen groei.
  • Lokale ketens: Minder afhankelijkheid van externe marktprijzen (zoals graan, geopolitiek) minder grondstofgebruik en minder transport.
  • Sociale impact: Herstel en betrokkenheid van mensen via actieve deelname aan duurzame initiatieven.
  • Inzichten door actie: Leren en innoveren door het starten van concrete projecten.


De MAEX-configurator helpt ons om de maatschappelijke waarde van onze aanpak zichtbaar te maken, ook in deze beginfase.